I september mognar det populära äpplet Discovery. I skördetid är det sött, rött, krispigt och fullt av smak.
Meny

Odling på naturens villkor

Åland har flest soltimmar i Norden och är därför väl lämpat för fruktodling. Här mognar frukter och bär naturligt och får på så sätt sin oslagbara smak. På Karl Ers Frukt värnar vi om naturen och använder oss av moderna miljövänliga metoder för att bekämpa skadedjur och ogräs.


Långsiktigt

Ett fruktträd har en genomsnittlig livslängd på 25 år. Vi satsar långsiktigt och väljer noggrant ut sorter som bär smakrik frukt under hela sin livscykel. Santan, Rubinola och Rajka är tre sorter som vi odlar som också passar för ekologisk odling.

Miljövänligt

Äppelvecklare heter den lilla gråbruna fjärilen som är äppelodlarens värsta fiende. Lyckligtvis är vi smartare än den och slipper därför bespruta våra odlingar med gift. Istället förvirras äppelvecklarhanen med feromondränkta rep som viras runt trädstammarna. När hela odlingen doftar hona blir hanarna så vimsiga att hela parningen hämmas. Pollinationen ordnas av flitiga, inhyrda bin som sedan förser gårdsbutiken med guldgul honung.

Full fart året runt

I fruktodlingen har varje säsong sin charm och sina sysslor. Under vintern beskär vi våra träd och säljer lagren tomma. På våren är det bråda tider då vi planterar nytt och för den eviga kampen mot ogräs och skadedjur. Vid midsommar börjar jordgubbsskörden och i augusti tar de tidiga äppel- och päronsorterna vid. Skörden från träden pågår till slutet av oktober. I våra lager finns frukt att sälja ungefär fram till februari när ett nytt år tar sin början på gården.